fredag 14. januar 2011

Norge VS Italia

Jeg tenkte jeg skulle begynne å skrive litt om forskjeller mellom Norge og Italia. Som f. eks. skolen, maten, vaner, julen og diverse småforksjeller. Siden januar snart er over og jeg fortsatt ikke har skrevet noe om julen, så tenkte jeg å begynne med den: 

Offisielt begynner julefestene kvelden den 7.desember , hvor man pynter juletreet(av plastikk) og setter opp stallen med Jomfru Maria, Josef, sauer og co. Lignende de vi pleide å ha i barnehagen.
Lillejulaften: 23. desember 
Her i Italia har ikke denne dagen noen betydning, har vel egentlig ikke det i Norge heller, men for meg så er det vanligvis en familiedag hvor vi pynter juletreet og traller litt til Oslo Gospelkor, haha. Derimot her så var jeg faktisk på skolefest den dagen. Ikke så mye julestemning i stugo da nei. Men var'a moro. 


Julaften: 24.desember - La Vigiglia kaller de den dagen her (The Eve) Altså kvelden før jul. 
Heller ikke denne dagen er noe spesiell i Italia. Bare kvelden. På kvelden er det middag med familien (denne gangen hos nonna på mammasiden), mer eller mindre som i Norge, bortsett fra i Norge så feirer man jo hele dagen. Kvelden er også mye mer uformell her om jeg kan si det sånn. Man pynter seg ikke noe særlig, og folk kommer og går egentlig litt som de vil. Men sånn er jo den italienske kulturen generelt. Klokka har ikke så fryktelig mye å si her for å si det sånn. Etter middag rundt 9-10tiden, er det avdekking av bordet, som ofte består av plastikk -tallerkner og drikkebeger. Og noe rart og uviktig jeg har lagt merke til her er at når man dekker av bordet så tar man av duken med en eneste gang, er liksom ikke snakk om å holde det litt elegant på noen som helst måte. (Det brukes forresten også veldig lite stearinlys her!) Så, etter avdekking, er det tid for Tombola, et spill som minner om Bingo. Hele hurven spiller og den største potten er kanskje på max 5 euro (det varierer sikkert fra familie til familie). Litt tombola, litt skriking og skråling og snakking, og klokken er plutselig på vei til å slå 00:00. Da er det vanlig å telle ned sekundene, og når slaget er slått, AUGURI! GRATULERER! Da legges det lille Jesusbarnet i krybben i stallen og han "er født". Etter kyss på det ene kinnet og så på det andre med alle og enhver er alle klare med Champagne e.l. og Pandoro eller Panetone- to gigantiske typiske italienske julekaker. Etter dette er julaften over, og piano piano tømmes huset for familie og slektninger. Vi åpnet forresten pakker når vi kom hjem igjen fra bestemor, ca 01:30 om natten. (Følger man tradisjonen er det etter midnatt det er lov å åpne pakker. )

Meg og "onklene"

Tombola
1.juledag - Il giorno di Natale: 25. desember
Dette er i bunn og grunn den viktigste juledagen her i Italia. Den dagen pynter de seg litt og greier, og lunsjen er det viktige måltidet. Vår lunsj bestod av antipasti(forretter) to primi piatti ( to typer pasta/ris e.l.) to secondi piatti (kjøttretter), frukt og førtitusen desserter. Mett? J A.  Føltes ut som jeg hadde spist 5 norske søndagsmiddager. Denne dagen feiret vi hos den andre bestemoren, på pappasiden. Egentlig gjorde vi ikke så mye annet enn å spise og hygge oss, også dro vi ganske tidlig hjem siden vi skulle jo til Dubai dagen etter. 
Litt desserter
Julebordet

Uansett, alt summert, juledagene var noen koselige dager med godt selskap og god mat. For å være helt ærlig så føltes det egentlig ikke ut som jul i det hele tatt, men heller bare som noen ekstra kosedager. Var selvfølgelig rart å være borte fra familien, og gå rundt på markedet på den 24. desember og tenke på at de satt å spiste grøt hos bestemor, men det gikk liksom veldig fint fordet. Jeg var ikke trist i det hele tatt faktisk, bare spent på å oppleve noe nytt. Og som jeg skrev til Sandefjords Blad, så har jeg virkelig lært å sette pris på familien min - og også hatt tid til å tenke på hvordan tradisjonene faktisk er i mitt kjære fedreland.  


XOXO

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar